loading/hleð
(21) Blaðsíða 15 (21) Blaðsíða 15
TRAVELS IN ICELAND. IS Vate cabbages : but it required much trouble to make them dis- cover the advantages of such culture. • Those of the district of Kiosar were the most obstinate in this respect, and the admini- stration was obliged to compel them to raise this useful article. The inhabitants in easy circumstances almost all use salt-butter, while the peasantry and poor people eat in winter what is called sour butter, and in summer die fresh or unsalted sub- stance. Olaus Magnus says, that the Icelanders once had a great trade in salt butter; but the experience of three centuries causes us to doubt this assertion, which is not supported by those au- thors who have written on the ancient history of these people, though they have entered into many details on their economy. Whatever care may be taken in Iceland in salting butter, and whatever may be its quality, it is not possible to preserve it good beyond a year ; and it does not appear that there is any method of effecting this purpose : but the case is different with acid or sour butter. When care is taken to churn and wash this butter, it may be preserved for twenty years and upwards, without losing either its goodness or its first acidity. At the time the Catholic Religion prevailed here, there were large magazines attached to every bishopric, which served as store-houses for this butter; and in years of scarcity it was distributed jto all who wanted it, though principally to such of the peasantry as were vassals of the bishop. These magazines existed even for some time after the Reformation. A circumstance that gives more certainty to the preservation of sour butter is, that it is well known that it does not readily spoil, particularly in cold countries, provided it does not contain any of the milk, or other matters susceptible of fermentation. It acquires acidity after remaining for six months, and becoming gradually white : as soon as one is accustomed to it, the taste is agreeable, and it is very salutary, particularly in winter. On eating it with dried fish, which forms a constant meal in this- country, you feel, as mastication proceeds, a gentle heat expand- ed through all parts of the body; and, by ibis action, it facili- tates much better than salt butter, that insensible transpiration, so necessary for the preservation of health. Hie Icelanders in general, however, do not make much use of butter before it is sour, because it becomes yellow and mouldy, by the formation of lanugino.us flowers (Flores lanuginis), proceed- ing, doubtless, from the essential salts that cause fermentation with the solid and aqueous parts. In this change, heat undoubtedly produces a great effect, by giving rise to a very subtile and acrid salt; but as soon as all the parts are well amalgamated, the butter may be preserved without alteration for a great number of years :
(1) Band
(2) Band
(3) Saurblað
(4) Saurblað
(5) Mynd
(6) Mynd
(7) Blaðsíða 1
(8) Blaðsíða 2
(9) Blaðsíða 3
(10) Blaðsíða 4
(11) Blaðsíða 5
(12) Blaðsíða 6
(13) Blaðsíða 7
(14) Blaðsíða 8
(15) Blaðsíða 9
(16) Blaðsíða 10
(17) Blaðsíða 11
(18) Blaðsíða 12
(19) Blaðsíða 13
(20) Blaðsíða 14
(21) Blaðsíða 15
(22) Blaðsíða 16
(23) Blaðsíða 17
(24) Blaðsíða 18
(25) Mynd
(26) Mynd
(27) Blaðsíða 19
(28) Blaðsíða 20
(29) Mynd
(30) Mynd
(31) Blaðsíða 21
(32) Blaðsíða 22
(33) Blaðsíða 23
(34) Blaðsíða 24
(35) Blaðsíða 25
(36) Blaðsíða 26
(37) Blaðsíða 27
(38) Blaðsíða 28
(39) Blaðsíða 29
(40) Blaðsíða 30
(41) Blaðsíða 31
(42) Blaðsíða 32
(43) Blaðsíða 33
(44) Blaðsíða 34
(45) Blaðsíða 35
(46) Blaðsíða 36
(47) Blaðsíða 37
(48) Blaðsíða 38
(49) Blaðsíða 39
(50) Blaðsíða 40
(51) Blaðsíða 41
(52) Blaðsíða 42
(53) Blaðsíða 43
(54) Blaðsíða 44
(55) Blaðsíða 45
(56) Blaðsíða 46
(57) Blaðsíða 47
(58) Blaðsíða 48
(59) Blaðsíða 49
(60) Blaðsíða 50
(61) Blaðsíða 51
(62) Blaðsíða 52
(63) Blaðsíða 53
(64) Blaðsíða 54
(65) Blaðsíða 55
(66) Blaðsíða 56
(67) Blaðsíða 57
(68) Blaðsíða 58
(69) Blaðsíða 59
(70) Blaðsíða 60
(71) Blaðsíða 61
(72) Blaðsíða 62
(73) Blaðsíða 63
(74) Blaðsíða 64
(75) Blaðsíða 65
(76) Blaðsíða 66
(77) Blaðsíða 67
(78) Blaðsíða 68
(79) Blaðsíða 69
(80) Blaðsíða 70
(81) Blaðsíða 71
(82) Blaðsíða 72
(83) Blaðsíða 73
(84) Blaðsíða 74
(85) Blaðsíða 75
(86) Blaðsíða 76
(87) Blaðsíða 77
(88) Blaðsíða 78
(89) Blaðsíða 79
(90) Blaðsíða 80
(91) Blaðsíða 81
(92) Blaðsíða 82
(93) Blaðsíða 83
(94) Blaðsíða 84
(95) Blaðsíða 85
(96) Blaðsíða 86
(97) Blaðsíða 87
(98) Blaðsíða 88
(99) Blaðsíða 89
(100) Blaðsíða 90
(101) Blaðsíða 91
(102) Blaðsíða 92
(103) Blaðsíða 93
(104) Blaðsíða 94
(105) Blaðsíða 95
(106) Blaðsíða 96
(107) Blaðsíða 97
(108) Blaðsíða 98
(109) Blaðsíða 99
(110) Blaðsíða 100
(111) Blaðsíða 101
(112) Blaðsíða 102
(113) Blaðsíða 103
(114) Blaðsíða 104
(115) Blaðsíða 105
(116) Blaðsíða 106
(117) Blaðsíða 107
(118) Blaðsíða 108
(119) Blaðsíða 109
(120) Blaðsíða 110
(121) Blaðsíða 111
(122) Blaðsíða 112
(123) Blaðsíða 113
(124) Blaðsíða 114
(125) Blaðsíða 115
(126) Blaðsíða 116
(127) Blaðsíða 117
(128) Blaðsíða 118
(129) Blaðsíða 119
(130) Blaðsíða 120
(131) Blaðsíða 121
(132) Blaðsíða 122
(133) Blaðsíða 123
(134) Blaðsíða 124
(135) Blaðsíða 125
(136) Blaðsíða 126
(137) Blaðsíða 127
(138) Blaðsíða 128
(139) Blaðsíða 129
(140) Blaðsíða 130
(141) Blaðsíða 131
(142) Blaðsíða 132
(143) Blaðsíða 133
(144) Blaðsíða 134
(145) Blaðsíða 135
(146) Blaðsíða 136
(147) Blaðsíða 137
(148) Blaðsíða 138
(149) Mynd
(150) Mynd
(151) Blaðsíða 139
(152) Blaðsíða 140
(153) Mynd
(154) Mynd
(155) Blaðsíða 141
(156) Blaðsíða 142
(157) Blaðsíða 143
(158) Blaðsíða 144
(159) Blaðsíða 145
(160) Blaðsíða 146
(161) Blaðsíða 147
(162) Blaðsíða 148
(163) Blaðsíða 149
(164) Blaðsíða 150
(165) Blaðsíða 151
(166) Blaðsíða 152
(167) Blaðsíða 153
(168) Blaðsíða 154
(169) Blaðsíða 155
(170) Blaðsíða 156
(171) Blaðsíða 157
(172) Blaðsíða 158
(173) Blaðsíða 159
(174) Blaðsíða 160
(175) Blaðsíða 161
(176) Blaðsíða 162
(177) Saurblað
(178) Saurblað
(179) Saurblað
(180) Saurblað
(181) Saurblað
(182) Saurblað
(183) Band
(184) Band
(185) Kjölur
(186) Framsnið
(187) Toppsnið
(188) Undirsnið
(189) Kvarði
(190) Litaspjald


Travels in Iceland

Ár
1805
Tungumál
Enska
Efnisorð
Blaðsíður
184


Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þessa bók, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þessa bók: Travels in Iceland
http://baekur.is/bok/f0116466-ca01-431e-ad31-ab18921893f5

Tengja á þessa síðu: (21) Blaðsíða 15
http://baekur.is/bok/f0116466-ca01-431e-ad31-ab18921893f5/0/21

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Bækur.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.