loading/hleð
(22) Blaðsíða 16 (22) Blaðsíða 16
l6 ©I.AFSEN AND POVELSEN’s the poor people would not change this butter for the best salt kind in the world. Jt is worthy of observation, that they here make butter ecjually as well from the milk of sheep, as from that of cows, either by mixing the cream, or by keeping it separate. When made only of sheep-milk, the butter is •whiter, and sooner turns acid. They are, however, too much in the habit of putting salt to the butter when in a state of fermenta- tion, by which, in a short time, it acquires a disagreeable taste,- and finally becomes so bad, as to be useless: it is this kind of butter that they export. When the sour butter is too old, it loses in its acidity and weight, dries up, and acquires a rancid taste. If melted when in this state, it does not give more than half its ordinary portion of oil. OF STEEPED OR MACERATED FISH. The peasants, and even persons of respectability, never eat the cod-fish in its fresh state, but dress it only when it has at- tained a certain degree of putrefaction. The Icelanders are not the only people amongst whom this custom prevails, as it is fol- lowed by several of the Northern tribes who inhabit the coast. They adopt the same method with other fish of large kinds, whose flesh is tough, but principally with the Garlus linea laterali ni- gra, and with the large common thorn-back, (liaya vulgaris maxima) which they consider as unwholesome and disgusting when fresh, on account of their long and hard filaments: they, however, eat, as soon as caught, the small species of fish, such as trout, soles, and others of a delicate flavour. It is only the two above-mentioned kinds that they hang on poles in their drying- 100111, which is a but impermeable to the rays of the sun; by this process, the fish acquires a bitterish taste. After hanging a fortnight, three w eeks, or even longer, if the weather be not too hot, the fish attains a very alkaline smell; and the muscles and fila- ments are then soft and digestible ; if, on the contrary, the fish be exposed beyond the proper time, it becomes corrupt, the muscles separate, and it is no longer eatable. From this statement we may know how far the accounts of travellers are to be relied on, which state, that the Icelanders live upon stinking fish; on the contrary, it is only the largest kind of cod-fish, that they steep, in order to cause the fermentation of the nauseous and indigestible juices which they contain in their fresh state. It might even be asked, whether it would not be inimical to health to eat these fish soon after being caught; and this might give rise to another question, why, for example, in the greater part of Europe, they do not eat game till it has been kept, and acquired a strong taste. We think, that the conduct of the Icelanders, with respect to their fish, is the same as that of other people in keepiug game,
(1) Band
(2) Band
(3) Saurblað
(4) Saurblað
(5) Mynd
(6) Mynd
(7) Blaðsíða 1
(8) Blaðsíða 2
(9) Blaðsíða 3
(10) Blaðsíða 4
(11) Blaðsíða 5
(12) Blaðsíða 6
(13) Blaðsíða 7
(14) Blaðsíða 8
(15) Blaðsíða 9
(16) Blaðsíða 10
(17) Blaðsíða 11
(18) Blaðsíða 12
(19) Blaðsíða 13
(20) Blaðsíða 14
(21) Blaðsíða 15
(22) Blaðsíða 16
(23) Blaðsíða 17
(24) Blaðsíða 18
(25) Mynd
(26) Mynd
(27) Blaðsíða 19
(28) Blaðsíða 20
(29) Mynd
(30) Mynd
(31) Blaðsíða 21
(32) Blaðsíða 22
(33) Blaðsíða 23
(34) Blaðsíða 24
(35) Blaðsíða 25
(36) Blaðsíða 26
(37) Blaðsíða 27
(38) Blaðsíða 28
(39) Blaðsíða 29
(40) Blaðsíða 30
(41) Blaðsíða 31
(42) Blaðsíða 32
(43) Blaðsíða 33
(44) Blaðsíða 34
(45) Blaðsíða 35
(46) Blaðsíða 36
(47) Blaðsíða 37
(48) Blaðsíða 38
(49) Blaðsíða 39
(50) Blaðsíða 40
(51) Blaðsíða 41
(52) Blaðsíða 42
(53) Blaðsíða 43
(54) Blaðsíða 44
(55) Blaðsíða 45
(56) Blaðsíða 46
(57) Blaðsíða 47
(58) Blaðsíða 48
(59) Blaðsíða 49
(60) Blaðsíða 50
(61) Blaðsíða 51
(62) Blaðsíða 52
(63) Blaðsíða 53
(64) Blaðsíða 54
(65) Blaðsíða 55
(66) Blaðsíða 56
(67) Blaðsíða 57
(68) Blaðsíða 58
(69) Blaðsíða 59
(70) Blaðsíða 60
(71) Blaðsíða 61
(72) Blaðsíða 62
(73) Blaðsíða 63
(74) Blaðsíða 64
(75) Blaðsíða 65
(76) Blaðsíða 66
(77) Blaðsíða 67
(78) Blaðsíða 68
(79) Blaðsíða 69
(80) Blaðsíða 70
(81) Blaðsíða 71
(82) Blaðsíða 72
(83) Blaðsíða 73
(84) Blaðsíða 74
(85) Blaðsíða 75
(86) Blaðsíða 76
(87) Blaðsíða 77
(88) Blaðsíða 78
(89) Blaðsíða 79
(90) Blaðsíða 80
(91) Blaðsíða 81
(92) Blaðsíða 82
(93) Blaðsíða 83
(94) Blaðsíða 84
(95) Blaðsíða 85
(96) Blaðsíða 86
(97) Blaðsíða 87
(98) Blaðsíða 88
(99) Blaðsíða 89
(100) Blaðsíða 90
(101) Blaðsíða 91
(102) Blaðsíða 92
(103) Blaðsíða 93
(104) Blaðsíða 94
(105) Blaðsíða 95
(106) Blaðsíða 96
(107) Blaðsíða 97
(108) Blaðsíða 98
(109) Blaðsíða 99
(110) Blaðsíða 100
(111) Blaðsíða 101
(112) Blaðsíða 102
(113) Blaðsíða 103
(114) Blaðsíða 104
(115) Blaðsíða 105
(116) Blaðsíða 106
(117) Blaðsíða 107
(118) Blaðsíða 108
(119) Blaðsíða 109
(120) Blaðsíða 110
(121) Blaðsíða 111
(122) Blaðsíða 112
(123) Blaðsíða 113
(124) Blaðsíða 114
(125) Blaðsíða 115
(126) Blaðsíða 116
(127) Blaðsíða 117
(128) Blaðsíða 118
(129) Blaðsíða 119
(130) Blaðsíða 120
(131) Blaðsíða 121
(132) Blaðsíða 122
(133) Blaðsíða 123
(134) Blaðsíða 124
(135) Blaðsíða 125
(136) Blaðsíða 126
(137) Blaðsíða 127
(138) Blaðsíða 128
(139) Blaðsíða 129
(140) Blaðsíða 130
(141) Blaðsíða 131
(142) Blaðsíða 132
(143) Blaðsíða 133
(144) Blaðsíða 134
(145) Blaðsíða 135
(146) Blaðsíða 136
(147) Blaðsíða 137
(148) Blaðsíða 138
(149) Mynd
(150) Mynd
(151) Blaðsíða 139
(152) Blaðsíða 140
(153) Mynd
(154) Mynd
(155) Blaðsíða 141
(156) Blaðsíða 142
(157) Blaðsíða 143
(158) Blaðsíða 144
(159) Blaðsíða 145
(160) Blaðsíða 146
(161) Blaðsíða 147
(162) Blaðsíða 148
(163) Blaðsíða 149
(164) Blaðsíða 150
(165) Blaðsíða 151
(166) Blaðsíða 152
(167) Blaðsíða 153
(168) Blaðsíða 154
(169) Blaðsíða 155
(170) Blaðsíða 156
(171) Blaðsíða 157
(172) Blaðsíða 158
(173) Blaðsíða 159
(174) Blaðsíða 160
(175) Blaðsíða 161
(176) Blaðsíða 162
(177) Saurblað
(178) Saurblað
(179) Saurblað
(180) Saurblað
(181) Saurblað
(182) Saurblað
(183) Band
(184) Band
(185) Kjölur
(186) Framsnið
(187) Toppsnið
(188) Undirsnið
(189) Kvarði
(190) Litaspjald


Travels in Iceland

Ár
1805
Tungumál
Enska
Efnisorð
Blaðsíður
184


Beinir tenglar

Ef þú vilt tengja á þessa bók, vinsamlegast notaðu þessa tengla:

Tengja á þessa bók: Travels in Iceland
http://baekur.is/bok/f0116466-ca01-431e-ad31-ab18921893f5

Tengja á þessa síðu: (22) Blaðsíða 16
http://baekur.is/bok/f0116466-ca01-431e-ad31-ab18921893f5/0/22

Vinsamlegast ekki tengja beint á myndir eða PDF skjöl á Bækur.is þar sem slíkar slóðir geta breyst án fyrirvara. Notið slóðirnar hér fyrir ofan til að tengja á vefinn.